Izdana dopusnica – PRVI STUDIJ KREATIVNOSTI u RH na Effectus-u u sklopu MBA studija
S veseljem i ponosom objavljujemo da je dana 28. kolovoza 2019. od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja izdana DOPUSNICA Effectus studij finacije i pravo – visokom učilištu za:

Stručni specijalistički studij Poslovno upravljanje – MBA,

smjer: Kreativnost, inovativnost i analitički menadžment

Prvi studij kreativnosti u Republici Hrvatskoj s naglaskom na inovativnost i analitički menadžment od nove akademske godine 2019/2020. izvodit će se na Effectus studij financije i pravo – visokom učilištu u sklopu diplomskog MBA studija Poslovno upravljanje.

Popis predmeta:

 • Psihologija kreativnosti
 • Analitički menadžment 1: tehnike kreativnog mišljenja
 • Analitički menadžment 2: tehnike rješavanja problema i odlučivanja
  Kritičko mišljenje

 • Menadžment znanja i inovacija
 • Bihevioralna ekonomija
 • Primjena analitičkog menadžmenta
 • Analiza socijalnih mreža
 • Komunikacijske i prezentacijske vještine
 • Kreativnost u digitalnom dobu
 • Neuroekonomija (fakultativni)
 • Kvantitativne metode za nematematičare (fakultativni)
 • Po završenom studiju studenti će biti osposobljeni za sljedeća potencijalna zanimanja:

  Innovation Manager, Growth Manager, Data Analyst, Inventor, Design Officer, Change Manager, Creative Strategist, Innovation Business Analyst, Innovation Officer, Change Specialist, Innovation Strategist, Intelligence Officer, Creative Strategist, Research and Innovation Advisor, Social Innovation Manager, Insights Manager

  KAKO?

  TRAJANJE STUDIJA (U SEMESTRIMA): Četiri semestra, od čega su prva dva semestra zajednička svim studentima svih smjerova. Na drugoj godini studija odabire se jedan od četiri smjera: Menadžment financija, Porezi i poslovno pravo, Menadžment ljudskih potencijala i znanja ili Kreativnost, inovativnost i analitički menadžment.

  STRUČNI NAZIV KOJI SE STJEČE ZAVRŠETKOM STUDIJA: Stručni specijalist / Stručna specijalistica poslovnog upravljanja – MBA (struč.spec.oec.), (uz oznaku završenog smjera studija) smjer: Kreativnost, inovativnost i analitički menadžment

  TKO?

  Predavači su stručnjaci i znanstvenici s bogatim raznovrsnim iskustvom, dokazani i cijenjeni u vlastitom području, ali i širim stručnim i znanstvenim krugovima, između ostalih:

  ČLANCI

  NASTAVAK NEKAD ZAPOČETOG STUDIJA

  Upisali ste studij, a nikada ga završili? Završili ste studij prema „starom“ programu? Studirali ste prije bolonje i nikada niste završili studij? Imamo rješenje za Vas.

  read more

  KORAK PO KORAK: KAKO SE PREBACITI S DRUGOG FAKSA NA EFFECTUS?

  Odabir fakulteta težak je izbor jer upravo tim izborom usmjeravamo svoju buduću karijeru. Mnogima je to veliki pritisak zato što ni sami nisu sigurni što točno žele raditi u životu. Neki uspješno upisuju što su htjeli, neki upisuju svoj drugi izbor, neki odabiru godinu pauze za bolju pripremu. No, što kada kreneš na faks i shvatiš da to nije to, da ne želiš to studirati? Postoji jedan proces koji se naziva ‘prebacivanje na drugi studij’, a u ovom članku želimo prikazati kako to izgleda i što je sve potrebno napraviti.
  Jeste li znali da na EFFECTUS studij Financije i pravo možete upisati na temelju položenog prijemnog ispita i započeti studirati 07.10.2019. godine?

  read more

  BEZ DRŽAVNE MATURE NA STUDIJ UZ POLOŽEN PRIJEMNI ISPIT

  Jeste li znali da SREDNJOŠKOLSKO OBRAZOVANJE strukovnih škola učenici završavaju IZRADOM I OBRANOM ZAVRŠNOG RADA?
  Jeste li znali da učenici STRUKOVNIH ŠKOLA nisu u obvezi položiti ispite državne mature da bi upisali studij?
  Jeste li znali da na EFFECTUS studij Financije i pravo možete upisati na temelju položenog prijemnog ispita i započeti studirati 07.10.2019. godine?

  read more

  PRIČE IZ STUDENTSKE REFERADE

  Ambrozije Letica – Effectusov alumni koji je diplomirao na diplomskom studiju Poslovno upravljanje – MBA pokrenuo je vlastiti posao, okrenuo život naglavačke i odlučio krenuti poduzetničkim vodama.

  read more
  doc.dr.sc. Robert Kopal
  dr.sc. Katarina Sokić
  doc.dr.sc. Leo Mršić
  doc.dr.sc. Krešimir Žnidar
  Darija Korkut, mag.angl.
  dr.sc. Karla Oblak

  ZAŠTO?

  Jeste li znali?

  Prema Svjetskom gospodarskom forumu[1] vodeće 3 vještine 2020. godine bit će rješavanje kompleksnih problema (eng. complex problem-solving), kritičko mišljenje i kreativnost.

  [1] World Economic Forum (2016): Future of Jobs Report.

  A znate li koje su bile najtraženije vještine 2018.?
  Izvor: Future of Jobs Survey, World Economic Forum, 2018.
  Jeste li znali?

  U istraživanju “Exploring the agenda for big decisions in 2014-15” PwC-a jedno od postavljenih pitanja bilo je “Na koji ste se od sljedećih inputa najviše oslonili pri donošenju svoje posljednje velike odluke?” Više od 30 posto ispitanika izjavilo je da su se najviše oslonili na vlastitu intuiciju i iskustvo, a još gotovo 30 posto njih na savjet ili iskustvo (čitaj: intuiciju) kolega?

  Izvor: Exploring the agenda for big decisions in 2014-15, PwC
  Na pitanje u vezi s donošenjem odluka 8 posto ispitanika (menadžera) odgovorilo je da se rijetko oslanja na podatke, 53 posto ponešto, a 39 posto se snažno oslanja na podatke (globalni uzorak, Big Decisions in the Intelligence Age, 2016, PwC). So far so good. Ne zvuči loše. Dok ne pogledamo rezultate za CEE (Central and Eastern Europe): 29 posto ispitanika rijetko se oslanja na podatke, 71 posto ponešto, a 0 posto se snažno oslanja na podatke. Nula posto se snažno oslanja na podatke?! A onda pomislite da postoji tračak nade u ovih 71 posto koji se ipak ponešto oslanjaju na podatke. No 40 posto njih provode isključivo deskriptivnu i još 40 posto dijagnostičku analizu. Samo se 20 posto bavi predikcijom (“Što će se vjerojatno dogoditi?”), a 0 posto preskripcijom (“Što je potrebno poduzeti?”, uključivo i oportunitetni trošak odluka). Hm, opet tih famoznih nula posto!
  Izvor: 20th CEO Survey, 2016, PwC
  Vještine koje je najteže naći na tržištu rada jesu one koje ne mogu izvoditi strojevi: vještine rješavanja problema (eng. problem-solving skills), kreativnost i inovativnost, prilagodljivost, vodstvo, sposobnost surađivanja, emocionalna inteligencija[1].

  [1] PwC (2016): 20th CEO Survey.

  Izvor: 20th CEO Survey, 2016, PwC
  Odlika suvremenog svijeta jest izniman tehnološki napredak, vrijeme brzih i stalnih promjena, izloženost pojedinca velikoj količini informacija i značajno povećanoj razini dostupnosti informacija koje nameću potrebu za aktivnim, promišljenim i preispitujućim, kritičkim pristupom u vrednovanju i procesuiranju tih informacija te kreativnosti u smislu odmaka od poznatog i otkrivanja nepoznatih nepoznanica. Osim toga, danas, u doba kada suvremeno demokratsko društvo pretpostavlja aktivne građane koji promišljaju, preispituju, vrednuju i donose odluke, samo građani s razvijenim vještinama kreativnosti i kritičkog mišljenja mogu odgovarati zahtjevima suvremenoga demokratskog svijeta. Navedene vještine ne samo da pružaju konkurentsku prednost na tržištu rada, nego i omogućuju tvrtkama nužnu prilagodbu/preobrazbu u doba umjetne inteligencije, IoT-a, Big Data-e… Novi obrazovni pristup i predloženi program u potpunosti odgovara zahtjevima tržišta. Istraživanja pokazuju da kritičko razmišljanje i kreativnost jesu zahtjevi novog doba. U svijetu gdje radni zadaci postaju mehanizirani, a ljudi se zamjenjuju robotima, kreativnost je još uvijek, i uvijek će biti nezamjenjivi segment.
  Podaci iz 2011. godine najrazvijenijih država već upućuju na razmjere problema:

 • 10 najtraženijih zanimanja u 2010. nije postojalo 2004. godine
 • današnji će srednjoškolac promijeniti 10 do 14 radnih mjesta do svoje 38. godine
 • količina novih tehničkih informacija udvostručuje se svake 2 godine
 • polovica će usvojenog znanja na 1. godini studija (za studente koji započinju 4-godišnji studij) biti zastarjela do njihove 3. godine studija, dakle prije završetka studija
 • 65 posto današnje djece predškolske dobi bavit će se zanimanjima koja danas još ne postoje (2017.)
  samo u SAD-u polovica postojećih poslova će nestati do 2035.

 • u UK-u će trećina postojećih poslova nestati do 2035.
 • poslovi koji će „preživjeti”, poslovi koji će tada postojati, imat će jedno dominantno zajedničko obilježje: kreativnost.
 • Sukladno tome, razlozi pokretanja smjera/modula studijskog programa specijalističkog diplomskog stručnog studija Kreativnost, inovativnost i analitički menadžment jesu sljedeći:
 • svjetski relevantne poslovne škole u portfelju svojih studijskih programa imaju studije poslovnog upravljanja, u raznim inačicama pri čemu nastavni sadržaji iz područja kreativnosti i inovativnosti čine sve veći i značajan dio sustava formalnog i institucionaliziranog sustava obrazovanja;
 • promjene na strani potražnje u strukturi tržišta rada od diplomske razine studija zahtijevaju višedimenzionalan pristup obrazovanju kao i usvajanje šireg spektra specifičnih kompetencija negoli se one mogu dobiti kroz izučavanje predmeta samo iz domene financijskog upravljanja. Usvajanje kreativnih tehnika i vještina, tehnika rješavanja problema i analitički menadžment čine sastavni dio vještina i tehnika gotovo svih zanimanja budućnosti;
 • nastavno na prethodno navedeno, menadžerske pozicije zahtijevaju dinamičko poznavanje različitih dimenzija poslovanja, a radi učinkovitijeg i ispravnijeg donošenja odluka, a što pretpostavlja da menadžer ima razvijene analitičke vještine i umije kreativno, inovativno i kritički razmišljati te da posjeduje komunikacijske vještine i sposobnost rada u multidisciplinarnim timovima;
 • multidisciplinarni pristup štiti pojedinca od nesposobnosti praćenja zahtjeva širokog spektra radnih mjesta u novoj ekonomiji; time studenti stječu sposobnost bržih reakcija i prilagodbe na promjene koje se odvijaju na tržištu;
 • potrebno je studentima omogućiti povećanu sposobnost samozapošljavanja i osigurati im dubinsko razumijevanje izazova suvremenog menadžmenta;
 • novi globalni trendovi poslovanja naglašavaju potrebu strateškog planiranja i traženja održivih dugoročnih rješenja u poslovanju;
 • konceptualno, kreaciju studija treba promišljati kroz intenzivniji dijalog s gospodarskom zajednicom i realnim sektorom, a što će posljedično studentima osigurati povećanje mogućnosti stjecanja vještina rješavanja konkretnih praktičnih poslovnih izazova.dominantno zajedničko obilježje: kreativnost.
 • Ekspertna znanja
  NA KREATIVNI NAČIN
  Službena stranica Effectusa
  www.effectus.com.hr

  Nazovi nas +385 1 6117 777

  POPUNI SVOJE

  PODATKE

  I MI ĆEMO TE TELEFONSKI KONTAKTIRATI!

  Dozvoljavam da Effectus moje osobne podatke, do opoziva, pohranjuje i obrađuje u skladu s Pravilima privatnosti