ROŠTILJADA S PROFESORIMA NA FAKSU
Jedno pasje poslijepodne u godini na EFFECTUS-u zauzima mitsko mjesto. To je dan potpune romantike, dan (obično petak) u kojem sve inhibicije popuštaju pod naletima tri stotine* gladnih želudaca i žednih grla, dan u kojem je na fakultetu dopušteno upotrebljavati noževe, dan u kojem mirisi ajvara i luka aktiviraju žlijezde slinovnice i potiskuju želju da se položi ispit, napiše i obrani završni rad… Dan je to u kojem ključeve Effectusgrada preuzima veličanstveni, besprijekorni, neporočni i neporecivi, the one and only, gospodin i drug poznat pod kodnim imenom Ćevap.

Usprkos njegovoj reputaciji nedodirljivosti i besprijekornog omjera pobjeda i poraza (0 u rubrici „porazi“, gdje si sada Anthony Joshua) koja ga prati kroz godinu (svi samo šapću, ali nitko se glasno ne usudi izgovoriti njegovo ime), taj dan, iako potpuno svjež, gospodin Ćevap svoju brojčanu nadmoć ne uspijeva materijalizirati niti pukim ostankom na životu.

U prašini EFFECTUS-ova dvorišta Žac i Igor vrte brzinom koja se može usporediti s M’Bappeovim tutnjanjem kraj Vide u Moskvi. Obavijen dimom s roštilja Ćevap je omamljen i prepariran te mora priznati poraz pred planskom i strukturiranom igrom EFFECTUS veznog reda (to su naši profesori koji imaju procesore za predviđanje Ćevapovih poteza, minimalno 5 unaprijed) i pred agresivnim dvostrukim pritiskom igrača iz EFFECTUS-ove navale (studenti u formaciji „ja tebi čuvam red, poslije ti meni, pivo prije, gemišt za aftertaste“). Jednom kad ga se dohvate, napadači ga ne ispuštaju iz Hulkovskog zagrljaja i čeličnog zalogaja (sjetite se Jawsa, kultnog negativca iz serijala o Jamesu Bondu). Sreću napadača EFFECTUS-a u tim trenucima nemoguće je riječima opisati (za riječi u ustima nije ostalo prostora, za zube i jezik jedva nešto malo).

Oko 8:30 vezni red EFFECTUS-a isključuje svoje procesore (potrošnja energije uzrokuje ozbiljne poteškoće HEP-opskrbi), a bez potpore bilo kakve pameti na poprištu ostaju iscrpljeni, ali uporni napadači, čvrsto riješeni da neće odustati i uzdajući se u tradicionalnu „derbi se igra dok god ima nade**“.

U 10:00 i i DeeJay Mavris Mavromatis konačno shvaća da su od Ćevapa ostali samo posmrtni ostaci, pušta mu grčku verziju „A sad adio“ i odlazi na drugu, manje zahtjevnu gažu.

Prežderani i emotivno ispražnjeni oko pola 3 iza ponoći studenti EFFECTUS-a napuštaju svoj San Siro uvjereni da će im i iduće godine u bici svih bitaka (stavite El Classico, Derby della Madonina, Derby d’Italia, Superclasico između Rivera i Boce, Old Firm i druge derbi utakmice u jednu) sreća biti jednako naklonjena. Srčanost im nitko ne može oduzeti***!

*Jasna je aluzija na 300 Trojanaca i This is Sparta
** Ne znamo ni za jednu studenticu koja se zove Nada, a da je ostala do kraja tuluma
*** „They can take our lives, but they can’t take our freedom“ (Mel Gibson kao William Wallace, u Braveheart)

ČLANCI

NASTAVAK NEKAD ZAPOČETOG STUDIJA

Upisali ste studij, a nikada ga završili? Završili ste studij prema „starom“ programu? Studirali ste prije bolonje i nikada niste završili studij? Imamo rješenje za Vas.

read more

KORAK PO KORAK: KAKO SE PREBACITI S DRUGOG FAKSA NA EFFECTUS?

Odabir fakulteta težak je izbor jer upravo tim izborom usmjeravamo svoju buduću karijeru. Mnogima je to veliki pritisak zato što ni sami nisu sigurni što točno žele raditi u životu. Neki uspješno upisuju što su htjeli, neki upisuju svoj drugi izbor, neki odabiru godinu pauze za bolju pripremu. No, što kada kreneš na faks i shvatiš da to nije to, da ne želiš to studirati? Postoji jedan proces koji se naziva ‘prebacivanje na drugi studij’, a u ovom članku želimo prikazati kako to izgleda i što je sve potrebno napraviti.
Jeste li znali da na EFFECTUS studij Financije i pravo možete upisati na temelju položenog prijemnog ispita i započeti studirati 07.10.2019. godine?

read more

BEZ DRŽAVNE MATURE NA STUDIJ UZ POLOŽEN PRIJEMNI ISPIT

Jeste li znali da SREDNJOŠKOLSKO OBRAZOVANJE strukovnih škola učenici završavaju IZRADOM I OBRANOM ZAVRŠNOG RADA?
Jeste li znali da učenici STRUKOVNIH ŠKOLA nisu u obvezi položiti ispite državne mature da bi upisali studij?
Jeste li znali da na EFFECTUS studij Financije i pravo možete upisati na temelju položenog prijemnog ispita i započeti studirati 07.10.2019. godine?

read more
Ekspertna znanja
NA KREATIVNI NAČIN
Službena stranica Effectusa
www.effectus.com.hr

Nazovi nas +385 1 6117 777

POPUNI SVOJE

PODATKE

I MI ĆEMO TE TELEFONSKI KONTAKTIRATI!

Dozvoljavam da Effectus moje osobne podatke, do opoziva, pohranjuje i obrađuje u skladu s Pravilima privatnosti