30.09.2017

Na Effectusu održano predavanje dr.sc. Švigira koje kandidiramo za Altiero Spinelli

Prošlog četvrtka na Effectusu – studiju financija i prava održano je predavanje profesora Effectusa dr.sc. Maria Švigira na temu „EU After Two Decades of Success; Facing Current Challenges and Fulfilling Its Potential”

Okupljeni studenti na predavanju su se upoznali s istraživanjem o Europskoj uniji koje je prevedeno na temelju prikupljenih statističkih podataka kroz proteklih 20 godina. Rezultati dugoročnog dubinskog istraživanja strukturalnih promjena Europske unije a time i njihova važnost za hrvatsko gospodarstvo, izloženi su na engleskom jeziku.

Činjenica je da posljednjih desetak godina postoje različiti prijepori u pogledu ekonomske važnosti projekta Europske unije za svaku od njezinih članica. Nije rijetka pojava da se Unija kao takva često kritizira kao model koji možda nedovoljno uvažava nacionalne specifičnosti zemljama članica ili kao model u kojem svaka zemlja nije u stanju ispuniti svoj puni ekonomski potencijal.

Na takvim argumentima, a ponekad i bez argumenata, bazira se široko rasprostranjeni fenomen euro skepticizma. – ističe Švigir.

Stoga je važno o stvarnosti EU ekonomije progovoriti stručno, na temelju činjenica, sustavnim i dugoročnim proučavanjem različitih aspekata EU koji ne samo stručnjake, već sve državljane EU, pa tako i hrvatske građane, informiraju o snagama i manama dosadašnjeg razvoja – dugoročnom jedino održivom projektu izgradnje snage cijele Europske unije zasnovane na ekonomskoj snazi svake njezine članice.

Ono što se pokazuje kao nenadomjestiva snaga EU u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti EU je njezino jedinstveno tržište od oko 500 milijuna ljudi. Nadalje tu je snaga EU kao izvoznog generatora globalnog rasta. EU pokazuje i pozitivne rezultate kroz održavanje financijske stabilnosti na europskom kontinentu. S druge strane vidljiv je svojevrstan kvalitativni i kvantitativni jaz između tzv. razvojnog sjevera i juga Unije koji se očituje u financijskim i nefinancijskim spektima, a osobito u procesu produbljivanja tehnološkog jaza između ova dva pola Unije.  – istaknuo je predavač Švigir. 

Je li to nepromostivi jaz? Kako dalje i kako koristiti potencijal EU za daljnji rast? – teme su na koje je dr.sc. Švigir  pokušao odgovoriti tokom predavanja koje će se kandidirati za natječaj Europske komisije Altiero Spinelli. 

Cijelo predavanje biti će dostupno na YouTube kanalu Effectusa, te kao takvo poslužiti za popularizaciju Europske unije. Predavanje naslovljeno kao Altieri predavanje, uvod je u tzv. Altieri zimski semestar gdje će jedna grupa studenata osnova ekonomija upisanih na Effectus učiti o ekonomskim pojmovima kroz primjere europskih ekonomskih praksi i fenomena.

Predavanje se je prenosilo putem Facebook stranice Effectus – studij financije i pravo, putem Facebook Live-a, pogledajte uvodni dio: 

 

Nekoliko fotografija s predavanja pogledajte u fotogaleriji.

Contact us

EFFECTUS studij financije i pravo – visoko učilište

Trg J.F.Kennedy 2, HR - 10000 Zagreb, Hrvatska, T 01 611 7777 F 01 6177 022 E-MAIL referada@vsfp.eu