15.09.2017

EFFECTUS će ugostiti predavanje na temu Europske unije kroz dva desetljeća

Effectus – studij financije i pravo 28. rujna 2017 u 11.00 sati za studente i javnost organizirati će otvoreno predavanje na temu „EU After Two Decades of Success; Facing Current Challenges and Fulfilling Its Potential” koje će predavač Effectusa dr.sc. Mario Švigir održati na engleskom jeziku.

To predavanje će ujedno biti dostupno u „digitalnom svijetu“, snimljeno i prezentirano putem YouTube-a. Na taj način Effectus – studij financije i pravo započinje ciklus objave javnih predavanja o izabranim temama putem putem YouTube tehnologije kao inovativne dopune klasičnoj nastavi u 21. stoljeću.

Predavanje dr.sc. Marija Švigira izložiti će rezultate dugoročnog dubinskog istraživanja strukturalnih promjena Europske unije a time i njihovu važnost za hrvatsko gospodarstvo. Činjenica je da posljednjih desetak godina postoje različiti prijepori u pogledu ekonomske važnosti projekta Europske unije za svaku od njezinih članica. Nije rijetka pojava da se Unija kao takva često kritizira kao model koji možda nedovoljno uvažava nacionalne specifičnosti zemljama članica ili kao model u kojem svaka zemlja nije u stanju ispuniti svoj puni ekonomski potencijal. Na takvim argumentima, a ponekad i bez argumenata, bazira se široko rasprostranjeni fenomen euro skepticizma. Stoga je važno o stvarnosti EU ekonomije progovoriti stručno, na temelju činjenica, sustavnim i dugoročnim proučavanjem različitih aspekata EU koji ne samo stručnjake, već sve državljane EU, pa tako i hrvatske građane, informiraju o snagama i manama dosadašnjeg razvoja – dugoročnom jedino održivom projektu izgradnje snage cijele Europske unije zasnovane na ekonomskoj snazi svake njezine članice.

Ono što se pokazuje kao nenadomjestiva snaga EU u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti EU je njezino jedinstveno tržište od oko 500 milijuna ljudi. Nadalje tu je snaga EU kao izvoznog generatora globalnog rasta. EU pokazuje i pozitivne rezultate kroz održavanje financijske stabilnosti na europskom kontinentu. S druge strane vidljiv je svojevrstan kvalitativni i kvantitativni jaz između tzv. razvojnog sjevera i juga Unije koji se očituje u financijskim i nefinancijskim spektima, a osobito u procesu produbljivanja tehnološkog jaza između ova dva pola Unije. Je li to nepromostivi jaz? Kako dalje i kako koristiti potencijal EU za daljnji rast? – teme su koje će biti izložene na ovaj način.

Ovo istraživanje, predavanje i YouTube EU outreach dr. Maria Švigira EFFECTUS će ujedno nominirati za „Altiero Spinelli“ – natječaj Europske komisije koji ima za cilj izabrati najbolje europske projekte popularizacije Europske unije. Predavanje naslovljeno kao Altieri predavanje, uvod je u tzv. Altieri zimski semestar gdje će jedna grupa studenata osnova ekonomija upisanih na Effectus učiti o ekonomskim pojmovima kroz primjere europskih ekonomskih praksi i fenomena.

Prijava za predavanje biti će moguća putem online obrasca na web stranici Effectusa, o čemu obavijestiti u sljedećih nekoliko dana. 

 

Contact us

EFFECTUS studij financije i pravo – visoko učilište

Trg J.F.Kennedy 2, HR - 10000 Zagreb, Hrvatska, T 01 611 7777 F 01 6177 022 E-MAIL referada@vsfp.eu