04.09.2017

Ekonomska stručnjakinja Amina Ahec Šonje novo pojačanje na Effectusu

Effectus – studij financije i pravo ima novo kadrovsko pojačanje. Doktorica znanosti Amina Ahec Šonje, poznata ekonomska stručnjakinja koja je u dugogodišnjem znanstveno-istraživačkom radu napisala dvadesetak znanstvenih radova iz područja makroekonomske analize i prognostike, te znatan broj stručnih radova i znanstvenih projektnih studija, novi je član Effectusovog tima. 

Amini Ahec Šonje želimo dobrodošlicu na Effectus! 

P1050581

ŽIVOTOPIS

Amina Ahec Šonje rođena je u Zagrebu 1967. godine. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu, Zagreb godine 1989. Akademske godine 1987/88 nagrađena je Priznanjem rektora Sveučilišta za najboljeg studenta ekonomije. Po završetku studija radi kao financijski analitičar u “Rade Končar – holding”. Godine 1992. prelazi na Ekonomski fakultet Zagreb, na mjesto asistenta na Katedru za matematiku. Od 1992. do 2004. godine bavi se znanstveno-istraživačkim radom na Ekonomskom institutu Zagreb, gdje vodi Odjel za konjunkturna istraživanja. Magistrirala je 1995. godine na temu predviđanja poslovnih ciklusa i u okviru magistarske radnje razvila je prvi domaći prognostički indeks poslovnog ciklusa za Hrvatsku CROLEI. Doktorsku disertaciju o valutnim i bankarskim krizama i signalnoj metodi za njihovo predviđanje u Hrvatskoj obranila je 2002. godine na Ekonomskom fakultetu, Zagreb pod mentorstvom dr. Borisa Vujčića. Godine 2003. Znanstveno vijeće Ekonomskog instituta, Zagreb izabralo je Aminu Ahec Šonje u znanstveno zvanje znanstveni suradnik, za znanstveno polje ekonomije u područja društvenih znanosti (matični broj znanstvenika 191105).

Godine 1998. radi kao konzultant za The World Bank Resident Mission Croatia. Od 2001. do 2003. sudjelovala je u savjetničkom timu Hrvatske udruge poslodavaca.

Od siječnja 2004. do kolovoza 2017. godine predavala je na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta, gdje je predsjedala Katedrom za ekonomiju u okviru koje se izvode bazični ekonomski kolegiji. Od prosinca 2010. do veljače 2014. obnašala je dužnost Prodekanice za nastavu na stručnom studiju ZSEM-a. Bila je voditelj i predavač na grupi ekonomskih kolegija: Osnove ekonomije, Mikroekonomija, Mikroekonomska i Makroekonomska analiza.

U svom dugogodišnjem znanstveno-istraživačkom radu napisala je dvadesetak znanstvenih radova iz područja makroekonomske analize i prognostike, te znatan broj stručnih radova i znanstvenih projektnih studija. Najviše se u svom istraživačkom radu bavila problemima tranzicijskih zemalja, uzrocima poslovnih ciklusa, teorijama valutnih i bankarskih kriza, s naglaskom na razvoj analitičkih metoda predviđanja valutnih i bankarskih poremećaja. Razvila je prvi domaći prognostički indeks poslovnog ciklusa CROLEI koji se duži niz godina redovito objavljivao u statističkim izvješćima Ministarstva financija Republike Hrvatske.

Od 2012. do danas suradnik je IFO Instituta – Center for Business Cycle Analysis and Surveys pružajući svoje stručne ekspertize u praćenju polovne klime u Hrvatskoj za World Economic Survey kojeg IFO institut tromjesečno objavljuje.

 

 

Contact us

EFFECTUS studij financije i pravo – visoko učilište

Trg J.F.Kennedy 2, HR - 10000 Zagreb, Hrvatska, T 01 611 7777 F 01 6177 022 E-MAIL referada@vsfp.eu